Minister P. Žiga verí, že konania zo strany EK neskončia pokutou

08.07.2012 Bratislava

Bratislava 8. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia by chcelo čo najskôr transponovať do slovenskej legislatívy viaceré európske smernice. Pre nedostatky v tejto oblasti vedie Európska komisia (EK) voči Slovensku viacero konaní. Šéf envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD) pri svojom nástupe avizoval, že vyriešenie tejto otázky je pre neho prioritou. Ako poukázal v rozhovore pre TASR, niektoré zákony, cez ktoré sa má prebrať európska legislatíva, však treba najprv "prekopať" a dohodnúť.

Konštatoval, že sa ukazuje, že niektoré pripravené právne normy pravdepodobne neboli vyjednané tak, aby bez problémov prešli legislatívnym procesom. Za príklad dáva zákon o odpadoch, cez ktorý sa majú do slovenského práva implementovať tri smernice. Podľa jeho slov, sa k tomuto "rozsiahlemu a zložitému" zákonu objavuje množstvo pripomienok a celý legislatívny proces sa zdržuje. Verí však, že celú otázku sa podarí vyriešiť tak, aby pre Slovensko nemala finančný dosah zo strany EK.

Minister sa už pri svojom nástupe vyjadril, že najviac nedostatkov z pohľadu preberania európskej legislatívy súvisí s prípravou nového zákona o odpadoch. Pre ten Slovensku hrozí žaloba na Európskom súdnom dvore. Komisia však SR vyčíta nedostatočnú implementáciu viacerých európskych zelených smerníc, celkovo sa voči SR v tejto oblasti vedie 12 konaní. Problémy boli tiež s pozastavenými platbami v Operačnom fonde Životné prostredie, tie sa však už podarilo opäť obnoviť.
 

Vyberte región